Concert Dutch Yiddish Divas

Dutch Yiddish Divas met Tsulib Willy

Lucette van den Berg en Rolinha Kross

Een concert ter nagedachtenis van vertaalster, actrice en voorvechter van het Jiddisch in Nederland Willy Brill. Met Lucette van den Berg en Rolinha Kross.
Begeleiding: Hans Derksen – accordeon,  Monique Lansdorp – viool

Tijdstip: 13:45 – 15:00

Locatie: Westerkerk, Bagijnestraat 59 – Leeuwarden

De twee Jiddische zangeressen Lucette van den Berg en Rolinha Kross, die Willy goed kenden en beide op hun eigen manier met Willy hebben gewerkt – zingen samen een memorialconcert.  Het programma bestaat uit liederen die door Willy Brill vertaald zijn naar het Jiddisch of composities op gedichten die door Willy Brill zijn geselecteerd en vertaald zijn naar het Nederlands.

Tijdens dit concert wordt een aantal prachtige Nederlandse vertalingen van Jiddische gedichten voorgedragen. Het concert wordt muzikaal begeleidt door Erik Raayman op gitaar.

Lucette van den Berg

Lucette van den Berg

Lucette van den Berg is één van de toonaangevende stemmen van de nieuwe generatie jiddische zangeressen. Ze heeft opgetreden in theaters, concertzalen en festivals in Europa en Noord-Amerika. Haar debut-CD ‘Zing Shtil’ (2005) is door de recensenten met veel lof ontvangen.

Lucette is een opvallende performer, met een uitzonderlijke warme en expressieve stem met geheel eigen geluid. Haar unieke repertoire omvat nieuw materiaal dat door componisten als o.a. Alan Bern (Brave Old World) en dichter/componist Mikhoel Felsenbaum speciaal  voor haar is geschreven. Ook componeert zij zelf liederen, die in haar programma ‘Vint fun Berg’, naast de liederen van Felsenbaum, te horen zijn.

Lucette heeft gewerkt met Alan Bern, Georg Brinkmann, Efim Chorny, Christian Dawid, Suzanne Ghergus, Sanne Möricke, Lorin Sklamberg, Shtetl Band Amsterdam, Mazzeltov en vele anderen.
Haar optredens zijn te zien en te horen geweest op o.a.: AVRO, KRO, Joodse Omroep, EO (Nederland) en WDR (Duitsland). Site Lucette van den Berg

Rolinha Kross

Rolinha Cross

Rolinha Kross heeft een Joods/Tsjechische moeder en een Surinaamse vader. Ze behoort tot de top van de Nederlandse vertolkers van het Jiddisch lied. Zij stond op alle grote Nederlandse podia, met haar eigen band en als gast in verschillende theaterproducties, onder andere met Ramses Shaffy en Willem Nijholt.

Met het Rolinha Kross Trio met Bokkie Vink en Theo van Tol deed ze vele optredens in binnen- en buitenland, w.o. Canada en Curaçao. In 2002 ontstond de samenwerking met de klezmergroep Mazzeltov. Ook met deze groep volgden vele optredens in binnen- en buitenland en werden vier cd’s opgenomen.
Met Mazzeltov trad Rolinha drie maal op in het Concertgebouw in Amsterdam. Daarnaast heeft ze solo in 2011 in het DeLaMar Theater opgetreden, als muzikaal intermezzo tijdens het Cabaret Festival, met een eigentijds Jiddisch muziekprogramma. Site Rolinha Kross

 

Terug naar festivalprogramma