Workshops en activiteiten zaterdag 3 maart

Koorworkshop Fryslân zingt Jiddisch

Een zingende reis door de steppen en de shtetl

Polina Shepherd

Tijdstip: 10:00 tot 12:30
Locatie: Westerkerk – Bagijnestraat 59 – Leeuwarden

Polina Shepherd is een artiest, componist, koordirigent met meer dan 20 jaar professionele ervaring in het geven van Jiddische koorworkshops.
Polina groeide op in een huis waar liedjes vaak aan tafel werden gezongen, na het eten van borsht en het drinken van zelfgemaakte wijn. Haar grootvader, een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog, speelde bayan (knoopaccordeon) en haar moeder, een professionele zangeres, zong vaak urenlang terwijl Polina luisterde met de hongerige oren van een kind en zo deze diepgewortelde tradities door haar kinderjaren heen leerde.

In de workshop van tweeënhalf uur neemt Polina je op haar geheel eigen wijze mee in de Jiddische muziek en leer je een aantal bijzondere Jiddische liederen zingen. Inschrijven kan met een koor, maar ook individueel. Op zondagmiddag laat het koor het geoefende repertoire horen tijdens een optreden in de Westerkerk.

Om mee te doen aan deze workshop heb je geen dagkaart nodig, deze is apart te boeken via ticketverkoop LF2018.

 

Rondleiding Fuks collectie 

Een tour door de bijzondere Fuks collectie door Uzi Hagaï- conservator

Conservator Uzi Hagaï

Tijdstip: 11:00 – 12:30
Locatie: Tresoar, depot, Boterhoek 1 – Leeuwarden

In Tresoar bevindt zich het Dr. L. Fuksstudiecentrum voor Hebraica en Judaica. Uit dankbaarheid voor de hulp die de Friezen aan Joodse Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben geschonken, bepaalde Dr. L Fuks dat zijn collectie na zijn dood aan Friesland zou worden geschonken. De Fuks-collectie sloot ook goed aan bij de Hebreeuwse werken die al in het bezit waren van de bibliotheek: de Hebreeuwse collectie uit de voormalige universiteit van Franeker.

De Fuks-collectie bestaat uit meer dan 3000 titels. De collectie wordt actueel gehouden en is inmiddels uitgegroeid tot meer dan 10.000 werken. De aangekochte werken zijn vooral in moderne Europese talen.

Uzi Hagaï – in 1958 in Israël geboren – heeft Semitische Talen en Culturen en Neerlandistiek aan de UvA gestudeerd en weet als conservator van Tresoar en het Dr. L. Fuksstudiecentrum alles van deze bijzondere collectie boeken. Hij vertelt tijdens de rondleiding vol passie over de pareltjes van de collectie – bijvoorbeeld een incunabel uit 1485 – de historie van de collectie en wat je maar wilt weten! Gratis entree.

Workshop Jiddische zang

door Andrea Pancur (zang, Duitsland) & Bartek Stanczyk (accordeon, Polen)

Andrea Pancur foto@bauerwerner.com

Tijdstip: 10:00 – 12:30
Locatie: Tresoar, Gang 1e verdieping – Boterhoek 1 – Leeuwarden

Andrea Pancur is de belangrijkste vertegenwoordiger van de Jiddische cultuur in Duitsland. Ze toert met haar baanbrekende programma Alpen Klezmer regelmatig door Europa. Met het moderne klezmer-kwartet zoekt ze muzikale grenzen op; ze toert met het trio A Tickle in the Heart, en ze heeft een soloprogramma ‘Andrea Pancurs Federmentsh’ dat zich richt op Jiddische muziek na 1945. Haar concertreizen en lesactiviteiten hebben haar al geleid naar Oostenrijk, Bulgarije, Frankrijk, Groot-Brittannië, Liechtenstein, Israël, Italië, Zwitserland en de VS. En nu naar Nederland!
Laat je meevoeren in de Jiddische muziek met een zangworkshop van deze spraakmakende vertolkster van het Jiddisch. Voor de workshop hoef je geen zangervaring te hebben, iedereen kan meedoen!

 

Klezmer workshop door Merlin Shepherd

Breng je instrument mee en leer klezmer spelen van de maestro! 

Merlin Shepherd

Tijdstip: 10:00 – 12:30
Locatie: Tresoar, Gysbert Japickseal – Boterhoek 1 – Leeuwarden

Merlin Shepherd is gespecialiseerd in de Joodse instrumentale volksmuziek van Oost-Europa, algemeen bekend als Klezmer. Merlin werkte als muziekcoördinator voor KlezKamp, KlezFest Londen en hij doceerde op KlezFest St. Petersburg, KlezFest, Oekraïne en KlezKanada. Hij is een van ’s werelds toonaangevende spelers van de traditionele Oost-Europese Klezmer Clarinet-stijl. Hij toerde door Groot-Brittannië en Europa met Budowitz, Frank London’s Klezmer Brass Allstars en Aaron Alexander Midrash Mish-Mosh, Boban Marcovic Orkestar , Luigi Cinque, Djivan Gasparian, Ivo Papasov en Yuri Yanakov. Hij was muzikaal directeur voor The Royal National Theatre, Royal Shakespeare Company en Shakespeare’s Globe Theatre in Londen en gaf les in Kazan, Moskou, St. Petersburg, Kiev, Evpatoria, Weimar, Berlijn, Parijs, Londen, New York, Montreal, CA van Petaluma. En nu ook in Leeuwarden! 
Altijd al eens de geheimen van Klezmer willen leren kennen? Laat deze unieke kans dan niet schieten en geef je op voor de workshop Klezmer muziek van een van ’s werelds beste Klezmer muzikanten: Merlin Shepherd!

 

‘Zing ikh ti-del-di-di’ 

Bert Vos

Kinder Klezmer workshop door Bert Vos

Tijdstip: 10:00 – 12:00
Locatie: Tresoar, Exporuimte – Boterhoek 1 – Leeuwarden

Wat is dat eigenlijk, Klezmer muziek? En kan ik dat ook? Een vrolijke workshop voor nieuwsgierige kinderen tussen de 6 en 14 jaar die wel eens les zouden willen hebben van een echte Klezmer meester! Je mag zingen, maar ook je eigen instrument meenemen. En dat mag alles zijn, van trompet, viool, tot blokfluit of fietsbel, wat je maar wilt! Zondagmiddag mag je zelfs meespelen met het familieconcert van Shtetl Band Amsterdam in de Westerkerk en laten horen wat je geleerd hebt!

Bert Vos was zeven toen hij viool ging spelen. Op zijn zestiende werd hij concertmeester van het Haags Instrumentaal Jeugdensemble, twee jaar later ging hij studeren bij Jan Hulst aan het Rotterdams Conservatorium. Hij studeerde, musiceerde en reisde de hele wereld over. In 1993 werd Bert Vos als enige Nederlander aangenomen bij het International Youth Orchestra in Israël, o.l.v. maestro Lorin Maazel.
Nu woont Bert weer in Nederland en speelt hij de sterren van de hemel. Sinds 2012 is hij zelfs eerste violist het Sexteto Canyengue en het Carel Kraayenhof Ensemble. Maar Bert Vos is ook oprichter van de  Shtethl Band Amsterdam, waar hij zijn liefde voor de Klezmer muziek in kwijt kan. Voor deze workshop hoef je geen dagkaart of passepartout te hebben, deze is apart te boeken via de ticketshop LF2018

 

Di Shmues-krays – Jiddische kletsclub!

foto Saskia Wagenvoort

Een hartverwarmende ervaring in het Jiddisch door Salomon & Paulette Bielasiak (Parijs)

Tijdstip: 11:30 – 12:30
Locatie: Tresoar, Entreehal – Boterhoek 1 – Leeuwarden

Altijd al eens het Jiddisch willen horen in alledaagse dingen? Hier is je kans! Salomon en Paulette komen uit Parijs en zijn echte liefhebbers van het Jiddisch, Klezmermuziek, eten én shmuezn. Ze zijn mameloshn sprekers, dus Jiddische moedertaal sprekers en vinden het heerlijk iedereen mee te nemen in de Jiddische wereld. In de speciaal voor het festival ingerichte shmues-hoek bespreken ze met iedereen die het maar wil de dag onder het genot van een lekker kop koffie of thee en wat lekkers.

Iedereen mag aan komen schuiven om mee te smoezen, in de eigen taal! Ontdek di Shmues-krays: een Babylonische spraakverwarring die hartverwarmend is! Gratis entree.

 

Jiddische verhalen door Fajga Szmulewicz

PROGRAMMAOVERZICHT

Fajga Szmulewicz

Voorleesprogramma over schrijver Sjolem Aleichem

Tijdstip: 12:30 – 13:30
Locatie: Tresoar, Gysbert Japickseal – Boterhoek 1 – Leeuwarden

‘Sjolem aleichem’, vrede zij met u, is de klassieke Jiddisje begroeting met het al even klassieke antwoord: ‘Aleichem sjolem.’ Vast niet toevallig is het de schrijversnaam van Sjolem Rabinowitz. Hij is er wereldberoemd mee geworden. Geboren in 1859 in het Russische sjtetl Voronko, begraven in 1916 in New York.
Volgens ooggetuigen werd hij op die laatste tocht begeleid door meer dan 100.000 mensen. Dat waren zeker niet alleen Oost-Europese Joden, die in de Nieuwe Wereld heimwee hadden naar vroeger. Dankzij de vele vertalingen kon iedereen genieten van Menachem Mendel, de loeftmentsj; Motl, de zoon van de voorzanger; Tevje, de melkboer en al die andere kleine krabbelaars in zijn verhalen en romans.

Een eeuw na zijn dood zijn al die figuren nog springlevend. Misschien omdat ze altijd zijn beschreven met milde humor, mededogen en wijsheid. Sjolem Aleichem putte voor zijn werk veel uit zijn eigen leven. In het voorleesprogramma vertelt Fajga Szmulewicz daarover en leest toepasselijke fragmenten uit romans en verhalen voor.

Jiddisch voor Goochemerds & Schlemielen!

Ruben Verhasselt

Een workshop Jiddische taal door Ruben Verhasselt

Tijdstip: 14:00 – 15:30
Locatie: Tresoar, Charterseal – Boterhoek 1 – Leeuwarden

Jiddisj en Nederlands zijn verwante talen. Meteen aan het begin van de workshop zul je merken dat je Jiddisj beter verstaat dan je had gedacht. Samen met Ruben Verhasselt maak je kennis met het Jiddisje alfabet en leer je lezen en schrijven. Na de workshop schrijf je moeiteloos je eigen naam in Jiddisje letters.

Ruben Verhasselt (1960) studeerde Hebreeuws en Jiddisj in Leiden en Jeruzalem. Hij werkt als literair vertaler. David Grossman, Meir Shalev, Etgar Keret, Dorit Rabinyan en Sayed Kashua behoren tot de schrijvers van wie hij werk vertaalde. Daarnaast doceert hij sinds 2001 met veel plezier Jiddisj aan het Joods Studiecentrum in Leiden.

Roadshow door het beroemde YIVO archief

Lorin Sklamberg – foto Adam Berry

door Lorin Sklamberg

Tijdstip: 15:30 – 17:00
Locatie: 
Historisch Centrum Leeuwarden – Groeneweg 1 – Leeuwarden

Polen was ooit het huis van de grootste joodse gemeenschap ter wereld en was tot de Tweede Wereldoorlog een van de grote centra van het joodse politieke, culturele en religieuze leven.
Het Poolse joodse archief van YIVO is de enige Amerikaanse collectie en een van de weinige over de hele wereld die werd gered van de vernietiging tijdens de Holocaust. Lorin Sklamberg neemt je mee in een roadshow door dit beroemde Archief met manuscripten, posters, foto’s, muziek en andere artefacten.

Lorin Sklamberg is de hoofdzanger van de Grammy winnende Klezmatics, een toonaangevende band van het Jiddisch lied en traditionele Joodse vocale technieken. De legendarische muziekcriticus Robert Christgau heeft de stem van Lorin Sklamberg beschreven als ’transcendent, etherisch en sensueel’, terwijl een schrijver voor Folkworld schreef dat de frontman van Klezmatics ’tranen in mijn ogen bracht met zijn fantastische manier van zingen.’

Sklamberg, die zegt dat hij “zong voordat hij sprak” en zichzelf leerde gitaar spelen, piano en autoharp, is al sinds zijn vijftiende betrokken bij de wereld van de Joodse muziek. In de vroege jaren 80 verhuisde hij naar New York waar hij klezmer kon integreren in de muziek die hij uitvoerde.